Dak'Art OFF (2009/2010)  Reinier en ik hadden bedacht dat we een keer werk wildèn tonen tijdens de biennale Dak'Art OFF in Dakar, Senegal. De officiële biennale is voor genodigden, alleen Afrikaanse kunstenaars. Daarnaast een - veel groter - de expositie OFF, verspreid over de hele grote miljoenenstad. Je wordt niet gevraagd, maar moet zelf je plek veroveren. Wij zijn een paar maanden eerder, eind 2009, een verkennende kunstreis gaan maken. Op zoek naar een goede expo plek. We praten goed Frans en hebben lef, hebben er lol in. Erop af! Dus je niet laten afschepen op het ontzéttend belangrijke hoofdkantoor van de biennale maar een afspraak regelen met bobo Mauro Petrani. Die ons ontving in zijn prachtvolle huis en, na de nodige reserves, ons enthousiast doorverwees naar 2 mensen die ABSOLUUT mijn werk moesten zien en zouden apprecieren. Zo kwamen we terecht in Galerie Atiss in het centrum en de Librairie 4Vents, een prachtige boekwinkel van 3 verdiepingen. Beiden reageerden erg enthousiast en na het nodige soebatten hadden we twee expositieplekken. Gratis. Wat zeer ongebruikelijk is, want iedereen probeert er een slaatje uit te slaan. De taal spreken hielp, denken wij. Toen ook nog Centre Tintimol op ons pad kwam waar ik een videopresentatie kon houden, konden we onze lol niet op. Onze ervaring is dat je er zelf heen moet, dit is niet online in Afrika te regelen...

        

 

        

 

Aissa Dione van Galerie Atiss gaf me de opdracht een werk te maken van de natuurlijke stoffen uit haar weverij, speciaal voor de biennale. Het verharden van de stof viel me vies tegen; in ruim 30 graden reageerde het materiaal heel anders, het werd nauwelijks hard...

 

        

 

Ondertussen werden er 10 sokkels gesmeed bij de buren. Controleren, passen. Voor mijn waterzakjesjurken, die in de Librairie 4Vent tentoongesteld zouden worden, samen met foto's met het waterzakjesverhaal en een korte video.

 

 

Eenmaal aangekomen, 2 weken voor de opening van de Biennale, voorjaar 2010, werden we uitgenodigd 3 waterzakjesjurken te presenteren op de residentie van de NL Ambassade te Dakar. Net voor de opbouw van de exposities. Het paste allemaal net.

 

 

 

Librairie 4Vents. Een soort Scheltema Holkema Vermeulen. 3 verdiepingen hoog, geweldig divers aanbod. Je wordt op het verkeerde been gezet; je verwacht het niet in een vieze Afrikaanse miljoenenstad. Het was dan ook zo ongeveer de enige boekwinkel.

 

 

De opening in Librairie 4Vents werd, heel luxe, verzorgd voor de NL Ambassade met hapjes en drankjes. Ter plekke regelden R en ik twee muzikanten die een speciaal Water=Life lied componeerden. Tijdens de workshop op het Lycée ontmoette ik een meisje dat graag model wilde worden en in een jurk, bij de muziek, een korte performance deed. Mooi!

https://www.youtube.com/watch?v=cmr8PNmMGBQ

De Mondriaan Stichting ondersteunde ons Dakar project. De NL Ambassade in Dakar ondersteunde in natura door de opening in Librairie4Vents te verzorgen.