Biografie

Marlijn Franken (1956) woont en werkt in Bergen NH. Marlijn maakt textielsculpturen, draagbare kunst, installaties en video. Ze werkt het liefst site-specifiek en laat zich daarbij leiden door haar gekozen materiaal, vaak afval.

Marlijn is autodidact als kunstenaar; als videomaker volgde ze bij Open Studio de opleiding camerajournalist / allround filmer. Eerder deed ze de Rotterdamse Snijschool in Amsterdam (technisch patroontekenen / couture praktijk). Ze zoekt in haar kunst naar een rustpunt, een balans in de overweldigende chaos om haar heen en in haar hoofd. Wat steeds terugkomt, is het leggen van verbanden. Het samenwerken met kunstenaars uit andere disciplines en/of culturen inspireert Marlijn enorm. Ook blijkt het een verrijking op te leveren in haar artistieke ontwikkeling. Marlijn doet projecten met een thema als uitgangspunt; ze maakt geen losstaande objecten. De plek inspireert en het werk ontstaat daaromheen.

Sinds 2012 ligt het zwaartepunt bij video. Naast haar autonome werk filmt ze ook in opdracht (documentair, registraties, portretten). Sinds mei 2015 werkt ze met cameradrones; een totaal nieuw perspectief! Inmiddels is ze gecertificeerd drone piloot.

Marlijn's kunst wordt getoond op exposities en filmfestivals in binnen- en buitenland. Werk van haar bevindt zich in particuliere- en bedrijfscollecties (zoals directiekamer Dirk van den Broek). 

Zij gaf shows met haar draagbare kunst, en gastdocentschappen op diverse scholen in binnen- en buitenland. Veel van haar exposities gaan verder dan het ophangen van werk; het worden manifestaties, totaalervaringen door het uitnodigen van muzikanten, dichters, performers etc. binnen een door haar aangegeven kader.