Witte Wieven​ (2007) Project Witte Wieven beslaat een aantal jaren. Het eerste Witte Wief maakte ik in 2005 voor Pneuforia in Den Haag. Een Marie-Antoinette jurk van landbouwplastic op een transparante pvc torso. Meer als materiaal experiment. 

Voor de lokatie Buitenplaats Wester-Amstel in Amstelveen maakte ik de installatie Witte Wieven: twee 17e eeuwse personages, theedrinkend of keuvelend aan een tuintafel. Eeuwenoude Afrikaanse alfabetten gebruikte ik als 'stofpatroon' , met dikke zwarte viltstift aangebracht. Een verwijzing naar de Afrikaanse waterzakjesjurken, die ik ook exposeerde op de Buitenplaats, in een rij aan de lindenlaan. Liefst had ik mijn wieven in de met eendenkroos bedekte slotgracht laten drijven op een vlot, maar dat was hier niet realiseerbaar.

 

      

 

Voor kunstmanifestatie Pracht in de Gracht (2009), 17 kunstwerken op het water van de middeleeuwse gracht van Zaltbommel, zag ik mijn kans en ontwikkelde ik een vlot met daarop de twee Witte Wieven. Ze mochten er drie hele maanden ronddobberen. Technisch nog een hele uitdaging om een vlot (van pallets met daaronder 4 lege ketchupjerrycans van een aardige marktkoopman van de Albert Cyuyp:-). Stoeptegels ter verzwaring; ik wilde het vlot onzichtbaar hebben, net tot het wateroppervlak. Eronder twee ankers, zo dat er toch nog wat beweging in zat.

 

Foto: Chris Puijker

Hierbij een video impressie die ik destijds maakte van de opbouw van de installatie: https://www.youtube.com/watch?v=29yk9TB3ChM

Eén Wit Wief is ooit - op het naakte lichaam - gedragen door kunstenaar Spinsekt gedurende een korte improvisatie performance in het Amstelpark te Amsterdam: https://www.youtube.com/watch?v=xzz2dnSuYYc

 

 

De NL ambassadeur van Benin opende de tentoonstelling in Wester-Amstel, evenals de expositie van de waterzakjesjurken in Cotonou, Benin later dat jaar.

 

 

Huijs Basten Asbeck in Groenlo, waar de Witte Wieven de winter van 2008/9 doorbrachten in de beeldentuin.